Eva Besnyöstraat
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Eva Besnyöstraat Eva Besnyöstraat 2-18 Eva Besnyöstraat 11-31

Naam: Genoemd naar de Hongaars-Nederlandse fotografe Eva Besnyö (1910-2003), geboren in Boedapest. Zij kwam in de jarende dertig naar Nederland. Bekend om haar sociaal geëngageerde reportages, architectuurfotografie en portretten.

Adres: Eva Besnyöstraat 2-24
Architect: INBO
Bouwjaar: 2008
Opdracht: Kristal

Het ontwerp laat een gesloten blok zien van 82 x 90 meter. Er zijn 104 woningen in gepland, waarvan 63 appartementen en 41 eengezinswoningen. Zestig appartementen bevinden zich in het gestapelde bouwvolume aan de IJburglaan. De eengezinswoningen bestaan uit twee of drie lagen en bedrijfsruimten.

Naam: De Havenmeester
Adres: Eva Besnyöstraat 11, 29, 31
Architect: Van der Waals/Zeinstra architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: Lingotto Vastgoed , Amvest

De Havenmeester kijkt over de insteekhaven uit op het IJsselmeer. Het grondvlak is over twee lagen geheel bebouwd. Op de begane grond, boven de parkeerkelder zijn een fitnesscentrum, een café-restaurant en bedrijfsruimten. Op de eerste verdieping zijn 48 starterswoningen van ca. 35m2. Daarboven rijzen zes torens van zes lagen. In de torens liggen steeds twee appartementen per verdieping. In totaal zijn er zo 66 appartementen van 90m2. Op de bovenste verdiepingen aan de havenzijde liggen drie penthouses. Tussen de torens is een rood staalskelet gebouwd. Het vormt de ruggengraat van het gebouw en verbindt de woningen.

Eva Besnyöstraat 26-34 Eva Besnyöstraat 33-93

Adres: Eva Besnyöstraat 26-34
Architect: hvdn architecten
Bouwjaar: 2007
Opdracht: Waterstad 2

Het bouwblok IJburglaan, Eva Besnyöstraat, Julius Pergerstraat bestaat uit acht bouwlagen en bevat 144 woningen in de sociale huur en koop, zeven bedrijfsruimten in de plint en 118 parkeerplekken op het binnengebied. De plint is twee lagen hoog. De gebruikte ontwerpmiddelen refereren aan de negentiende-eeuwse gordel van Amsterdam met de verticale plastiek, erkers en ornamenten als gevelbanden en luiken. Vrijwel alle woningen worden aan de binnenkant van het blok ontsloten via een galerij. Deze is in verband met de bezonning extra breed gemaakt en daarmee een stuk buitenruimte.

Adres: Eva Besnyöstraat 33-205
Architect: De Architecten Cie.
Bouwtijd: 2010
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Dit bouwblok aan de Eva Besnyöstraat en de Krijn Taconiskade wordt doorsneden door de Hollandiagracht en telt 84 sociale huurwoningen, 83 goedkope en 18 middeldure koopwoningen. Aan de haven en het park is de bebouwing acht lagen hoog. Daar zijn de kantoren, bedrijfsruimten en woningen gesitueerd. Aan de noord- en zuidzijde van het blok liggen woonstraten met een bebouwing van in vier lagen gestapelde maisonnettes. Op het binnenterrein bevinden zich nog negen hofwoningen. De onderste maisonnettes hebben de ingang aan de straat, de overige maisonnettes en de appartementen hebben toegang via vijf hoge entreehallen. Dit is ook de toegang tot de gemeenschappelijke tuin op het binnenterrein. De tuin bestaat uit een houten plankier, een gazon en drie magnolia's. In het metselwerk van de straatgevels is een verticaal reliëf aangebracht.

Eva Besnyöstraat 36-92 Eva Besnyöstraat 36-92 Eva Besnyöstraat 36-92 Eva Besnyöstraat 36-92

Adres: Eva Besnyöstraat 36-92
Architect: Korth Tielens architecten
Bouwtijd: 2012
Opdracht: Ymere

De architecten van Korth Tielens architecten zijn van mening dat een stad pas interessant wordt en leeft door alle niet direct zichtbare routes en plekken, als geheimen die zich langzaam openbaren. De opgave was het ontwerpen van een halfverdiepte parkeergarage, een plein en twee woongebouwen die het plein omsluiten. Door de woongebouwen een kwartslag te draaien en in de lengte samen te voegen ontstond een informele ruimte in de vorm van een verhoogd plein. De woningen in de plint hebben de voordeur aan het plein, de atelierwoningen op de koppen hebben de voordeur aan de straat. De waaierende hekwerken langs de galerijen op de verdiepingen refereren aan de wind die op IJburg altijd voelbaar is.

Eva Besnyöstraat 399-401 Eva Besnyöstraat 399-401 Eva Besnyöstraat 433-459 Eva Besnyöstraat 207-459 Eva Besnyöstraat 207-459

Adres: Eva Besnyöstraat 207-459
Architect: Bakers architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: De Principaal

Het blok Pampuslaan, Eva Besnyöstraat, Johan Huijsenstraat, Ben van Meerendonkstraat wordt door een gracht doorsneden. De hoogbouw bevindt zich aan de Pampuslaan en Eva Besnyöstraat. In de andere straten zijn grondgebonden woningen met diepe achtertuinen. De architecten heeft voor zijn ontwerp bedacht dat de glazen balkonhekken een print moesten krijgen. In samenspraak met projectontwikkelaar De Principaal werd besloten een kunstopdracht te verlenen. Het Amsterdamse bureau Kunst en Bedrijf stelde in de opdracht vast dat de print de uitstraling van het vrij strenge blok zou moeten verzachten. Het water op IJburg werd de inspiratiebron. Hil Driessen en Toon van Deijne van Driessen + van Deijne kregen de opdracht. Zij gaven het gevelbeeld aan de Eva Besnyöstraat een extra dimensie door het glasontwerp van de Franse balkonhekjes. Hun inspiratie kwam van de spiegelingen van het water. Driessen heeft van zilverstof driedimensionale patronen gemaakt die de suggestie van golfbeweging oproepen. Met behulp van een spiegel zijn foto’s gemaakt die de maximale reflectie van de zon op de golven omzetten op het platte vlak. Deze foto’s dienden als basis voor de zeefdruk op het glas. De print laat de veelvuldigheid en continuïteit van de golfbeweging zien. De opdruk kwam aan de buitenkant van de panelen, waardoor er een textuur van mat en glanzend ontstaat. Zo lukt het om met één unieke print op 755 glazen balkonhekken te zorgen voor verlevendiging, verzachting en extra bezieling van het bouwblok.

Eva Besnyöstraat 248-284 Eva Besnyöstraat 248-284

Adres: Eva Besnyö straat 240-352
Architect: Dana Ponec Architecten
Bouwjaar: 2009
Opdracht: De Alliantie

Dit complex vormt de afsluiting aan de zuidzijde van het Theo van Goghpark. Het complex is opgebouwd uit drie delen waarvan de hoogste op de hoeken staan. Het blok heeft op de begane grond zowel een medisch als een regulier kinderdagverblijf. Daarboven liggen de woonverdiepingen met een mix aan woningtypen waaronder woningen voor mindervaliden. De gebouwen zijn opgetrokken met handvormstenen in vrolijke kleuren.

Eva Besnyöstraat 358-364 Eva Besnyöstraat 388-398

Adres: Eva Besnyöstraat 354-386
Architect: Heren 5 architecten
Bouwtijd: 2012
Opdracht: Waterstad 3

Het blok omsluit een binnengebied aan het water. Aan het water zijn de waterwoningen met dakterras en pergola. Binnen het woonblok zijn veel verschillende huizen gebouwd. Er zijn twee groepswoningen met elk zes wooneenheden aan de binnenstraat. De hoeken worden gevormd door appartementen. Parkeren is aan de verdiept liggende binnenstraat voorzien. Daaraan grenzen ook de verhoogde privétuinen van de woningen. De buitenzijde van het blok is baksteen, de gevels aan het binnengebied zijn met hout afgewerkt.

Adres: Eva Besnyöstraat 388-408
Architect: Claus en Kaan architecten
Bouwtijd: 2013
Opdracht: Blauwhoed Eurowoningen Noord-West

De gevels zijn uitgevoerd in een frisse lichte kleur steen. Het bouwblok heeft een stedelijke chique-heid die goed past bij IJburg. Aan de Eva Besnyöstraat hebben de woningen een terugliggende gevel op de begane grond en een balkon aan de voorzijde. De woningen zijn 11 meter diep en hebben een woonoppervlak van 140m2. Ze kunnen op diverse manieren worden uitgebreid en aangepast wat heeft geresulteerd in een grote diversiteit in het gevelbeeld aan de achterzijde van de woning.

Eva Besnyöstraat 491-507 Eva Besnyöstraat 491-507

Naam: Laterna Magica
Adres: Eva Besnyöstraat 491-505
Architect: Jeanne Dekkers architectuur
Bouwtijd: 2012
Opdracht: Gemeente Amsterdam

Het gebouw Laterna Magica geeft onderdak aan woningen, twee scholen, een kinderopvang en een sportschool. De woningen worden aan de straatzijde ontsloten en hebben over de volle breedte een inpandig balkon. De woonkamers zijn aan deze zijde gelegen. De eet- en slaapkamers liggen aan de achterzijde. Via een poort op de grens van sporthal en school is het binnenplein bereikbaar. Hier zijn de entrees van sporthal en school gelegen.

Eva Besnyöstraat 511-569 Eva Besnyöstraat 621-631

Adres: Eva Besnyöstraat 511-569
Architect: Groosman Partners architecten
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Waterstad 3

Op de bovenste lagen van dit gebouw bevindt zich aan de parkzijde, terugliggend ten opzichte van de gevel, een aantal penthouses. De overgang van het gebouw naar de publieke ruimte wordt gevormd door een trap met een plateau, begrensd door een colonnade, deels van beton, deels van metselwerk. Het gebouw heeft een grootschalige uitstraling doordat vanaf de tweede verdieping telkens twee lagen in één architectonisch accent zijn gevat in de vorm van witte kruizen voor de vensters en balkons. Deze contrasteren sterk met het zwarte metselwerk van de gevel.

Adres: Eva Besnyöstraat 575-631
Architect: Arons en Gelauff architecten
Bouwtijd: 2010
Opdracht: Driedee (De Key – De Principaal)

De 96 in dit blok, Eva Besnyöstraat, Ben van Meerendonkstraat en Annie Boshof, gelegen grondgebonden koopwoningen hebben een gezamenlijke ondergrondse parkeergelegenheid waardoor het Annie Boshof autovrij kon blijven. Aan de zuidzijde is een lange smalle wand met stadswoningen gebouwd die het balkon op het zuiden hebben, zodat tuinen op het noorden konden worden vermeden. De woningen zijn relatief eenvoudig uit te breiden met enkele extra kamers, een badkamer of dakterras. Aan het water liggen royale stadswoningen met een eigen aanlegsteiger en er zijn eengezinshuizen met een tuin. De woningen zijn aan de straatzijde in baksteen uitgevoerd, aan de achterzijde zijn delen bekleed met glas in diverse roodkleuren.

Meer lezen:
Arons en Gelauff architecten
Bakers architecten
Claus en Kaan architecten
Dana Ponec Architecten
De Architecten Cie.
Groosman Partners architecten
Haveneiland
Heren 5 architecten
Hil Driessen
hvdn architecten
IJburg
Inbo
Jeanne Dekkers architectuur
Korth Tielens architecten
Toon van Deijne
Van der Waals/Zeinstra architecten

Voor het laatst bewerkt: