Heesterveld
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Heesterveld, 1984 Heesterveld, 1984 Heesterveld 45-56

Naam: Heesterveld
Adres: Karspeldreef
Architect: Oyevaar Van Gool De Bruijn Architecten
Bouwtijd: 1983
Opdracht: Gemeente Amsterdam

Het gebouwencomplex is vernoemd naar een boerderij bij Nuland (Noord Brabant).
Heesterveld sluit aan tegen Hakfort en Huigenbos maar heeft een totaal andere opzet. Vier woonhoven worden omsloten door halfhoge woongebouwen, een bouwvorm die ontleend is aan de klassieke bouw van appartementengebouwen. De 317 woningen, variërend van studio tot 5-kamerwoning, komen via portieken op de binnenhoven uit. Het ontwerp is van architect Frans van Gool en de flats zijn gebouwd als reactie op de hoogbouw in de Bijlmermeer. In het eerste decade van de 21ste eeuw werd de sloop van het complex voorbereid en kwam een flinke groep studenten op tijdelijke huurcontracten in de buurt wonen.
De flat ten noorden van het Bullewijkpad is omgebouwd tot kunstenaarsgemeenschap en actief onder de naam Heesterveld Creative Community. Diverse artiesten wonen en werken hier.
In 2018 zijn in het sociale huurwoningdeel door woningbouwcorporatie Ymere de aanwezige priv&étuinen volledig verwijderd en de raampuien en toegangen in felle kleuren geschilderd. De voorgenomen sloop van dit laatste stukje oude Bijlmermeer is hiermee (voorlopig) niet meer aan de orde.

Heesterveld 45-56 Heesterveld, 2016 Heesterveld, 2016 Heesterveld, 2016

Geschiedenis
Heesterveld was ooit het paradepaardje van de nieuwe Bijlmer neergezet begin jaren ’80, zoals ook Hoptille en Venserpolder en eerder al Kortvoort, geen monumentale honingraatflats, maar terug naar het oude, vertrouwde: middenhoge woonblokken van 4 of 5 etages met parkeren voor de deur.
Heesterveld was samen met Hoptille bedoeld als experiment voor een zeer vooruitstrevende mix van huurders, bedacht door het Amsterdamse Woningbedrijf, de eigen woningcorporatie van de gemeente. Hier leefde de gedachte om de gewone burgerman te mengen met ontslagen gevangenisboeven, studenten, woongroepen, ex-psychiatrische patiënten en andere niche-groepjes in de sector sociale huur, zoals Antillianen.

Heesterveld kreeg als architect Frans van Gool, maar het eigenlijke ontwerp voor Heesterveld werd in handen gegeven aan een architect die toen bij Van Gool werkte: Pi de Bruijn.
Binnen twee jaar na oplevering was Heesterveld veranderd in no go area, dankzij de al genoemde groeperingen, zigeuners en het compleet falende Woningbedrijf. Tel daarbij de vormgeving van het gebouw die in het geheel niet bij het gedrag van zijn bewoners aansloot, maar eerder elk a-sociaal gedrag versterkte. Wat te denken van een smalle toegangspoort naar het grootste deel van Hoptille, waar de rovers en dealers hun plek vonden en de toegang controleerde. Heesterveld kreeg het ene na het andere beheersplan. De nieuwe eigenaar van Heesterveld, woningcorporatie Ymere, de commerciële opvolger van het Woningbedrijf, ontwikkelde eerst het idee om het gebouw geheel te verbouwen, maar kwam snel daarop met het plan het buurtje geheel te slopen. De crisis van 2008 voorkwam dat. Heesterveld mocht blijven, althans voorlopig, met in het grote blok sociale huurders en in het kleine blok een broedplaats voor kunstenaars en culturele ondernemers.

Heesterveld, 2014 Heesterveld,2014 Heesterveld,2014 Heesterveld 1-16 Heesterveld 17-44 Heesterveld 17-44 Heesterveld 17-44 Heesterveld 45-56 Heesterveld Heesterveld 66-87 Heesterveld 1 Heesterveld Heesterveld 138-176 Heesterveld 138-176

1 De muurvullende schildering van vissen is gemaakt door de Braziliaanse kunstenaar Dalata.
1-87 De met blokken beschilderde muren zijn naar idee van de in Amsterdam wonende Spaans-Catalaanse kunstenares Ovni.
14-44 Heeft kunstwerken van de beide uit Brazilië afkomstige graffitikunstenaars Onio en Rimon Guimarães.
45-56 Opnieuw een kunstwerk van Onio. Alle kunstenaars werkten in opdracht van het kunstproject R.U.A. (Reflexo on Urban Art).
133-137 Aan de kant van het Bullewijkpad is een schildering "Wij zijn Ajax, wij zijn Zuidoost" aangebracht door Axios'12 naar idee van leerlingen van de scholen Bindelmeer College en Achtsprong onder auspiciën van woningbouwcorporatie Ymere.
138-176 Kunststrip op het eerste flatgebouw direct zuidelijk van het Bullewijkpad aangebracht door Sket'85.

Meer lezen:
Achtsprong, de
Bijlmermeer
Bruijn, de, Pi
Dalata
Guimarães, Rimon
Onio
Ovni (Taratiel, Anna)
Oyevaar Van Gool De Bruijn Architecten

Voor het laatst bewerkt: