Hogevecht
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.
Hogevecht Hogevecht 190-228 Hogevecht 229-276 Hogevecht 53-118 Hogevecht 138 Hogevecht 138

Naam: Hogevecht
Adres: Karspeldreef
Architect: Kees Rijnboutt, Architektenburo Hans Wagner
Bouwtijd: 1970, 2004
Opdracht: Gemeente Amsterdam

Hogevecht is vernoemd naar een patriciërshuis aan de Vecht tussen Loenen en Breukelen (Utrecht).
Het rechte deel van de H-buurt was de eerste wijk die in 1968 werd opgeleverd. In een parkachtige omgeving zijn in oost-west richting 4 hoogbouwflats met elk 300 woningen gebouwd. Bij de renovatie is veel aandacht besteed aan de veiligheid in en rond de flats. De entrees naar de trappenhuizen zijn overzichtelijk aan de straat komen te liggen. Binnenstraten en loopbruggen zijn verwijderd en de onderdoorgangen zijn breder en hoger geworden. De gesloten plint met bergingen is vervangen door bedrijfsruimten en woningen met tuin. Hierbij is gezocht naar een ingreep waarbij de grote maat van het bestaande flatgebouw gerespecteerd wordt, terwijl er op het niveau van de voorbijgaande voetganger de ‘menselijke’ schaal heerst. Bovendien moest voor alle bestaande en nieuw te realiseren woningen een berging aanwezig zijn. Dit is opgelost middels het uitbouwen van bergingsclusters aan de zuidgevel. Deze uitbouwen beschermen gelijktijdig de tussenliggende tuinen van de benedenwoningen.
138c Aan de kant van het Abcouderpad is in 2004 een gebouw voor naschoolse opvang bijgebouwd.

Hogevecht 140-186 Hogevecht 140-186 Hogevecht 140-186 Hogevecht 140-186 Hogevecht 140-186 Hogevecht Hogevecht Hogevecht

140-186 De 37 meter hoge zijmuur van de flat Hogevecht-Oost is in 2014 versierd met een schilderwerk van de Braziliaanse straatkunstenaar Rimon Guimarães. Ook de muurschilderingen op de parkeergarage zijn van zijn hand. Opvallend is het gebruik van heldere kleuren waardoor de flat al van afstand goed zichtbaar is.

Hogevecht Hogevecht Huntumdreef Huntumdreef Huntumdreef Huntumdreef

Lucas (Adriani) van Herwaarden (1944-2005) was als landschapsarchitect in dienst van de gemeente Amsterdam en werkzaam in stadsdeel Zuidoost waar hij betrokken was bij veel projecten, onder meer bij 'De boom die alles zag'. Ter herinnering aan hem werd na zijn overlijden een amberboom geplant.
De amberboom (Liquidambar styraciflua) komt van oorsprong uit het oosten van Noord-Amerika en wordt als sierboom sinds 1688 aangeplant in Europa. De geslachtsnaam is afgeleid van het Latijn liquidus, 'vloeibaar' en het Arabisch ambar, 'gom', een verwijzing naar de welriekende rode gom die de bladeren van de boom bij warmte afscheiden en die uit de stam kan worden afgetapt.

Meer lezen:
Architektenburo Hans Wagner
Bijlmermeer
De boom die alles zag
Guimarães, Rimon
Rijnboutt, Kees

Voor het laatst bewerkt: