IJburglaan (IJburg)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Naam: Het Kadegebouw
Adres: IJburglaan 173, 225-271, 307-343, 367-403, 413-449
Architect: Dok Architecten
Projectarchitecten: Liesbeth van der Pol, Vincke Struben, Ieke Koning, Sjuul Cluitmans, Koenraad Köllman, Jan Jaap Roeten, Frits op ten Berg
Bouwtijd: 2009
Opdracht: Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt-West

Het Kadegebouw is tweehonder meter lang en vijf verdiepingen hoog en staat tussen de IJburglaan en het water. De plint is ingevuld met bedrijfsruimten, de verdiepingen bevatten appartementen. Het is gebouwd op een stoere voet van donkere betonnen steunberen wat verwijst naar de havensfeer en de aanmeerpalen. In de plint zijn vier doorgangen aangebracht voor het contact tussen de straat en het water. Aan de waterzijde heeft het Kadegebouw een lichtere uitstraling met witte kaders en een lichtgrijze invulling. Mede hierdoor weet dit enorme gebouw de aansluiting bij de achterliggende waterwoningen te behouden.

Naam: Waterwoningen
Adres: IJburglaan 175-223, 273-305, 345-365, 405-411
Architect: Architectenbureau Marlies Rohmer
Projectarchitecten: Marlies Rohmer, Floris Hund
Bouwtijd: 2011
Opdracht: Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt West

In de Waterbuurt zijn in een hoge stedelijke dichtheid 75 drijvende woningen en dijkwoningen gebouwd in de sociale huursector en goedkope en dure koopsector. Bij de verkaveling van de waterwoningen langs de steigers is gevarieerd in onderlinge afstanden en oriëntatie. Tussen de drijvende woningen is veel ruimte voor bootjes. De dijkwoningen aan de rand van het bassin staan deels op poten en hangen over de dijk. Door deze uitwerking sluiten ze goed aan bij de op betonnen bakken gebouwde drijvende woningen. De betonnen bak zakt een halve verdiepingshoogte in het water. Op de bak is een lichte houtskeletbouw geplaatst die met glas en kunststof schroten is afgewerkt. De bewoner kan zo zelf bepalen aan welke kant hij uitzicht of privacy wil hebben. Een uitbreiding middels een vooraf ontworpen aanbouwpakket behoort tot de mogelijkheden. De waterwoningen zijn in drie verschillende typen ontwikkeld, de solo is een woning op een bak, de duo bestaat uit een geschakelde woning op een bak en de trio herbergt drie sociale huurwoningen op een bak. De plattegronden zijn in grote lijnen vrij in te delen. De betonnen bakken zijn aan palen tegen de steigers afgemeerd.

Naam: Steigerhof
Adres: IJburglaan 354-420
Architect: Duinker van der Torre
Projectarchitecten: Gus Tielens, Machiel van der Torre
Bouwtijd: 2007
Opdracht: UBA Projectontwikkeling, Woningstichting Rochdale

Steigerhof bestaat uit 99 woningen en 3 bedrijfsruimten in een U-vormig bouwblok met uitzicht op het IJmeer. Het is opgebouwd uit afwisselende stroken glas en grijsgroene leisteen die het gebouw een sterke horizontale geleding geven. Langs de IJburglaan heeft de begane grond bedrijfsruimten, in de zijstraten maisonnettes. De verdiepingen hebben een portiek-etage ontsluiting. Parkeren is voorzien aan de binnenzijde van het blok op maaiveldniveau onder de bebouwing. De eengezinswoningen zijn opgebouwd met keuzemogelijkheden voor toekomstige bewoners. De woninggrootte kan verschillen van twee tot vier bouwlagen. De woningen hebben een diepe achtertuin met parkeerplek op eigen terrein.

Meer lezen:
Architectenbureau Marlies Rohmer
Dok architecten
Duinker van der Torre
IJburg
Steigereiland

Voor het laatst bewerkt:27-jul-2020