Joris Ivensplein
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Joris Ivensplein Joris Ivensplein 4-6 Joris Ivensplein 52 Joris Ivensplein 52 Joris Ivensplein 64-106 Joris Ivensplein 114-116 Joris Ivensplein 114-116

Naam: Genoemd naar filmmaker Joris Ivens (1898-1989), een van de belangrijkste documentairemakers uit de filmgeschiedenis. Hij werd bekend met avant-garde documentaires als 'De brug' (1928) en 'Regen' (1929), waarin hij experimenteerde met beweging en ritme. Later raakte hij steeds meer geïnteresseerd in sociale kwesties en werd hij overtuigd communist. Hij maakte films in opdracht van verschillende communistische regimes. Vanwege zijn films over de politionele acties in Indonesië werd hij in Nederland persona non grata. Hij ontving talloze onderscheidingen voor zijn films.

Adres: Joris Ivensplein 2-116
Architect: Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt, Koers Zeinstra van Gelderen, Arons en Gelauff architecten
Bouwjaar: 2006
Opdracht: Waterstad 2

Op een begane grond met winkels en bedrijfsruimten zijn bijna tweehonderd woningen gebouwd. Nadat de structuur van het blok was bepaald werd het in negen stroken verdeeld, waarna per drie stroken een ander architectenbureau het ontwerp voor zijn rekening nam. Onder het gebouw is een parkeergarage voor bewoners en winkelend publiek. In de vloer van het plein, dit is het dak van de parkeergarage, tussen de twee bouwdelen in ligt beloopbaar glas waardoor daglicht in de garage kan schijnen en het garagelicht ‘s avonds het plein verlicht.

Joris Ivensplein 5-13 Joris Ivensplein, speelplaats Joris Ivensplein, Vindhek

Adres: Joris Ivensplein 5-17
Architect: Quist Wintermans architecten
Bouwtijd: 2006
Opdracht: Kristal

Ook Quist Wintermans architecten moest werken met de standaardmaten van 1x of 2x 4,8 m breedte. Het resulteerde in drie woningtypen die allemaal drie bouwlagen hebben, een buitenruimte op de begane grond en een dakterras. De middeldure woningen hebben op de eerste verdieping aan de voorgevel een erker of wintertuin. De goedkopere woningen liggen aan de mew, een informele woonstraat, genoemd naar de Londense stadsstraat (Piet Zwarthof).

Op het midden van het plein is een speelplaats aangelegd, naar de zijkant is een Vindhek geplaatst. Het concept rond het Vindhek is van Annemarieke Weber. In 2009 werd in de Kinkerstraat het eerste Vindhek geplaatst. Annemarieke Weber noemt het een interactieve kunstinstallatie waarbij het gaat om: Eerlijkheid, Respect en Vertrouwen. Als u een verloren voorwerp vindt in de buurt, kunt u het ophangen aan het Vindhek. En als u iets kwijt bent, gaat u daar kijken of iemand zo aardig is geweest het voor u op te hangen. Omdat er steeds andere dingen worden opgehangen ontstaat een levend kunstwerk dat verandert van kleur, structuur en compositie. Met het Vindhek maak je een aardig gebaar naar elkaar.

Meer lezen:
Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt
Arons en Gelauff architecten
Haveneiland
IJburg
Koers Zeinstra van Gelderen
Quist Wintermans architecten
Weber, Annemarieke

Voor het laatst bewerkt: