Jan Olphert Vaillantlaan (Steigereiland)
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Naamgeving: Jan Olphert Vaillant (Enkhuizen, 27 november 1751 - Riga, 27 oktober 1800), Kapitein ter Zee in dienst van de admiraliteit van Amsterdam. Deskundige op het gebied van lengtebepaling op zee door middel van maansafstanden. In 1784 verscheen van zijn hand 'Verhandeling van de stuurmanskunst'.

Naam: Steigerhof
Adres: Jan Olphert Vaillantlaan 1-31
Architect: Duinker van der Torre
Projectarchitecten: Gus Tielens, Machiel van der Torre
Bouwtijd: 2007
Opdracht: UBA Projectontwikkeling, Woningstichting Rochdale

Steigerhof bestaat uit 99 woningen en 3 bedrijfsruimten in een U-vormig bouwblok met uitzicht op het IJmeer. Het is opgebouwd uit afwisselende stroken glas en grijsgroene leisteen die het gebouw een sterke horizontale geleding geven. Langs de IJburglaan heeft de begane grond bedrijfsruimten, in de zijstraten maisonnettes. De verdiepingen hebben een portiek-etage ontsluiting. Parkeren is voorzien aan de binnenzijde van het blok op maaiveldniveau onder de bebouwing. De eengezinswoningen zijn opgebouwd met keuzemogelijkheden voor toekomstige bewoners. De woninggrootte kan verschillen van twee tot vier bouwlagen. De woningen hebben een diepe achtertuin met parkeerplek op eigen terrein.

Naam: Multifunk
Adres: Jan Olphert Vaillantlaan 2-20
Architect: ANA Architecten
Projectarchitecten: Marcel van der Lubbe, Jannie Vinke, Gert Anninga, Jolein Feteris
Bouwtijd: 2006
Opdracht: Ymere

Het complex Multifunk is gelegen op IJburg - Steigereiland. De naam Multifunk(tioneel) verwijst naar de opzet waarbij het de bedoeling is het gebouw op eenvoudige wijze en met minimale kosten geschikt te maken voor ander gebruik. Het hele gebouw Multifunk, gelegen aan het Pieter Holmplein, de Cornelis Zillisenlaan, de Jan Olphert Vaillantlaan en de Johan Lulofsstraat, biedt ruimte aan 88 woningen, een kinderdagverblijf en 3500m2 bedrijfsruimte. Met het project wordt ingespeeld op te verwachten toekomstige ontwikkelingen in de kantoren- en woningmarkt door een aanpasbaar gebouw te maken dat flexibel is op zowel woningniveau als gebouwniveau. Dit heeft vergaande consequenties voor de dragende constructie, de toegangen, technische installaties en gevelopbouw. Opvallend hierbij is de verdiepingshoogte van de woningen. 3,5 meter op de begane grond en 3 meter op de etages. Met een kleine verbouwing kunnen binnenwanden, keuken en badkamer verplaatst worden en ruimten groter of kleiner gemaakt. De gevelelementen van Multifunk bestaan uit gerecycled kunststof en geven uitdrukking aan het 'tweede leven' dat het gebouw in de toekomst kan hebben. Het patroon van de gevelopeningen in de schil van het gebouw zorgt ervoor dat de verschillende bouwdelen ieder een eigen karakter hebben.
Het complex bestaat uit een aantal delen, een lang corridorgebouw van vijf lagen hoog aan de IJburglaan. Haaks daarop staan twee portiekgebouwen van vier lagen, die weer overgaan in twee blokken eengezinswoningen van twee ne drie lagen hoog, aansluitend op de vrijekavelbebouwing. Tussen de eengezinswoningen zijn een aantal vrije kavels, tussen de twee portiekgebouwen is een groter gebouw met een openbare functie neergezet als overgang tussen vrije kavels en het Multifunk complex. De ontsluiting van de woonunits in het corridorgebouw en de portiekgebouwen gebeurt vanaf de binnenhof, de werkunits en de eengezinswoningen worden vanaf straat ontsloten. In het corridorgebouw zijn twee corridors op de eerste en derde verdieping. Twee lichtkokers zorgen voor daglicht.

Naam: UltiMulti
Adres: Jan Olphert Vaillantlaan 24-48
Architect: TBE Architecten
Projectarchitecten: Bernard Eeltink
Bouwtijd: 2007
Opdracht: Ymere, Lingotto Vastgoed

UltiMulti staat voor een nieuw interactief en individueel ontwerpconcept voor nieuwbouwwoningen. De toekomstige bewoners kregen grote invloed op de samenstelling van hun woning. Er kon gekozen worden voor het aantal woonlagen en daarmee het volume, de plattegronden en het uiterlijk (gevelindeling en materialen). Het coördineren van een enorme hoeveelheid varianten en opties heeft in dit project geleid tot een grote diversiteit aan woningtypen. Hiermee is aan de wens voldaan dat er ruimte moest zijn voor nieuwe bouwvormen en individuele expressie.

Adres: Jan Olphert Vaillantlaan 50
Architect: A&I Architecten
Projectarchitecten: Hans Oudendorp
Bouwtijd: 2005
Opdracht: Hans Oudendorp, Marc Heldens

Van de voor de herenhuizen bestemde kavels in strook 1 op het Steigereiland zijn er vijf voor woon-werkkavels. Op twee daarvan is in beginsel hetzelfde project gerealiseerd met een variatie op de begane grond. In het ene pand bevindt zich een kantoor, in het andere pand een atelier en studio die ook de eerste verdieping beslaan. De verdiepingen herbergen loft-appartementen die een gemeenschappelijk dakterras hebben. De architectuur is afgeleid van het grachtenhuis en het pakhuis. Er is veel glas en de panden hebben Franse balkons. Het verlichte trappenhuis werkt 's avonds als een baken.

Naam: Stadswoningen
Adres: Jan Olphert Vaillantlaan 54-76
Architect: VDM Planontwikkeling
Projectarchitecten: Douwe Veltman
Bouwtijd: 2005
Opdracht: VDM Planontwikkeling

Het uitgangspunt voor het ontwerp van deze twaalf woningen was het bieden van individuele keuzevrijheid en het bereiken van een samenhangend maar gevarieerd gevelbeeld. De toekomstige bewoners konden zelf voor de plattegrond, de uitstraling en het afbouwniveau kiezen. Bij de bouw is rekening gehouden met veranderende woonwensen. De woning kan anders ingedeeld en eventueel van een extra bouwlaag worden voorzien door het gebruik van een houtskeletbouwcasco in IFD-techniek. Bij dit systeem zijn er geen dragende binnenwanden en kan gemakkelijk een trapgat worden gemaakt in de dakvloer. De bouwmethode is milieuvriendelijk en het resultaat heeft een laag energieverbruik.

Naam: Hic et Nunc
Adres: Jan Olphert Vaillantlaan 75
Architect: Architoop
Projectarchitecten: Sjoerd Landman
Bouwtijd: 2006
Opdracht: Particulier

In de straat staan zes meter brede panden tegen elkaar aan in 3 tot 5 bouwlagen hoog. De studio’s bevinden zich vanwege zichtbaarheid en toegankelijkheid op de begane grond en de eerste verdieping, met ieder een oppervlak van 70 m2. In de bovenste drie lagen is de woning gesitueerd. Het trappenhuis verbind deze functies. Door de route van de eerste naar de tweede verdieping te draaien blijft de woning visueel gescheiden van de studio’s. De bordes-trap aan de gevel geeft het trappenhuis hoge monumentale ruimten en natuurlijk licht dringt ver de woning binnen. De woonkamer en de open keuken beslaan twee verdiepingen en zijn gelegen aan het dakterras. Deze verdiepingen zijn verbonden middels een royale vide. De gevels zijn bekleed met een Zuid-Afrikaanse leisteen uitgevoerd in een (geschupte) Leuvense dekking welke zich doorzet in de dagkanten van de ramen. De aluminium kozijnen zijn ‘weg-‘ gedetailleerd. De plint is van gezoet Belgisch hardsteen. In ons afwisselende klimaat kleurt de gevel van sprankelend zilvergrijs tot mysterieus antraciet. Binnen zijn de trappen en plafonds in schoon beton uitgevoerd en contrasteren met de witte stukwerk wanden en de robuuste hekwerken gepoedercoat in een ‘Sablé Gris’. De combinatie van al deze materialen heeft het huis een aangenaam natuurlijke uitstraling en een licht industrieel accent.

Naam: Lieve Nachten
Adres: Jan Olphert Vaillantlaan 77-79
Architect: Mama architecten
Projectarchitecten: Marie le Mahieu, Marchel Ruygrok
Bouwtijd: 2007
Opdracht: Kitty Seur en Fred de Jong

Het dubbele huis Lieve Nachten is door Mama architecten in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers ontworpen. De houten gevel van het huis springt onmiddellijk in het oog omdat het een dubbele kavelbreedte heeft. Eigenlijk mag dat helemaal niet de zichtbare breedte van de kavels vormt een belangrijk visueel houvast. De eigenaars hebben dus twee kavels gekocht en twee ‘aparte’ woningen gebouwd met één collectieve gevel. Na goedkeuring door de bouwinspecteur zijn er verbindingen in de tussenmuur tussen de twee kavels gemaakt. De gevel bestaat uit verticale planken van sapupirahout en de onderste anderhalve meter bestaat uit zogeheten tadelakt, Marokkaans glansstucwerk.
Interieur en exterieur zijn verder fantastisch eigenzinnig ingevuld: oude boomstammen deuren uit Cairo kasten uit India vele niveauverschillen doorkijkjes gekke hoekjes en een Romneyloods op het dak. De combinatie van burgerlijke ongehoorzaamheid ten aanzien van de kavelregel en een daadwerkelijk tentoongespreide particuliere smaak ten aanzien van architectuur is meer dan welkom in buurten met zelfbouwexperimenten.
Zoals de naam al doet vermoeden is deze opvallende woning is in gebruik als bed & breakfast. Naast de woonruimtes is er een kamer voor oma, een atelier, vier gastenkamers met badkamer, een gemeenschappelijke keuken, een bibliotheek, een sauna en een dakterras te vinden. Alle kamers hebben een eigen sfeer en zijn verschillend qua indeling, lichtinval en uitzicht, maar toch is er sprake van een sterke eenheid. De sfeer en de geborgenheid zijn als van een oud huis.
Het huis is eind 2019 verkocht.

Naam: Vrijburcht
Adres: Jan Olphert Vaillantlaan 105-159
Architect: CASA Architecten
Projectarchitecten: Hein de Haan
Bouwtijd: 2007
Opdracht: Stichting Vrijburcht

De Vrijburcht is een voorbeeld van succesvol Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Door een breed scala aan functies te combineren werd het monofunctionele karakter dat veel nieuwbouwwijken kenmerkt doorbroken. Een voordeel van CPO is dat de woningen betaalbaar blijven. Dat dit niet ten koste van de architectuur hoeft te gaan, bewijst de Vrijburcht. Met het CPO, zoals hier toegepast, kwam de gemiddelde woningprijs aanzienlijk lager uit, in dit geval rond de € 250.000. Hierdoor komt particulier opdrachtgeverschap binnen het bereik van een veel grotere groep mensen. Dat de prijs lager uitvalt heeft twee redenen, het samen ontwikkelen van het casco drukt de bouwkosten en men koopt tegen kostprijs. In Vrijburcht is een breed scala aan functies te vinden: werken aan huis, casco bedrijfsruimten, kinderopvang, café-restaurant, een zorgwoongroep en gemeenschappelijke ruimtes zoals een logeerwoning, theater, kas en zandbakkamer. De architectuur is ingetogen en zorgvuldig met een sterk accent ter plaatse van het restaurant en het theater in de vorm van vrolijk wuivende vlaggen en een kunstwerk van Suzanne Willems. Zij ontwierp aan de gevel van het café 'Vrijburght' hangende gekleurde visjes die in de zon drogen. Samen met het, eveneens van haar hand, gevouwen bootje is het een verwijzing naar de vroegere Zuiderzee, vanaf 1932 IJsselmeer.

De stalen brug die de Vrijburcht aan de Jan Olphert Vaillantlaan met de Diemerzeedijk verbindt is vernoemd naar de projectarchitect Hein de Haan (1943-2015) van de Vrijburcht. Hij was tevens een van de bewoners van het woon- en werkcomplex Vrijburcht.

Meer lezen:
A&I Architecten
ANA Architecten
Architoop
CASA Architecten
Duinker van der Torre
IJburg
Steigereiland
TBE Architecten
VDM Planontwikkeling
Willems, Suzanne

Voor het laatst bewerkt:27-jul-2020