Pampuslaan
Klik op een foto voor een grote afbeelding en meer info.

Pampuslaan Pampuslaan 1, IJburg College Pampuslaan 1, IJburg College Pampuslaan 1, IJburg College

Naam: Genoemd naar een nu kunstmatig eiland, vroeger een ondiepte, in het IJsselmeer ten oosten van Amsterdam. Bij laag water moesten de schepen vaak lang wachten tot het water hoog genoeg stond om over de zandbak door te varen naar Amsterdam. De uitdrukking 'voor Pampus liggen' komt hier vandaan.

Naam: IJburg College
Adres: Pampuslaan 1
Architect: LIAG architecten
Bouwtijd: 2011
Opdracht: HEVO

In eerste aanleg was deze kavel bestemd voor een school met sporthal. De stedenbouwkundige randvoorwaarden schreven echter ook een stevig en hoog gebouw voor op de hoek van IJburglaan en Pampuslaan. De architecten bedachten dat het toevoegen van enkele woonlagen het hoge gebouw beter binnen bereik bracht. Op de school werden 23 woningen gebouwd en aan het achterliggende plein nog een klein gesloten woonblok. Hoewel er verschillende functies in het blok zijn ondergebracht is er bewust voor gekozen het gebouw overal van dezelfde ‘gevouwde’ gevelpanelen te voorzien. Hiermee onderscheidt het zich van de bakstenen gebouwen in de omgeving. Om de kleinschaligheid van de school te kunnen waarborgen is er gekozen de school in drie delen te knippen waar telkens twee leerjaren zijn ondergebracht. De sporthal wordt gebruikt door de school en buurtbewoners. Verder is er ruimte voor een ‘Grand Café’, een theater en een gezondheidscentrum. De inrichting is ontworpen door Thisisjane.

Pampuslaan 11-19 Pampuslaan 12-24 Pampuslaan 26-106

Adres: Pampuslaan 12-24
Architect: Bakers architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: De Principaal

Het blok Pampuslaan, Eva Besnyöstraat, Johan Huijsenstraat, Ben van Meerendonkstraat wordt door een gracht doorsneden. De hoogbouw bevindt zich aan de Pampuslaan en Eva Besnyöstraat. In de andere straten zijn grondgebonden woningen met diepe achtertuinen. Het gevelbeeld aan de Eva Besnyöstraat krijgt een extra dimensie door het glasontwerp van de balustradehekjes van Hil Driessen en Toon van Deijne.

Adres: Pampuslaan 26-106
Architect: VVKH-architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: IJ-Delta Ontwikkeling

Het appartementengebouw aan de Pampuslaan is gebouwd op een plint van kantoren en bedrijfsruimten. De entreehallen worden in de straatgevel geaccentueerd door dubbel hoge glazen puien.

Pampuslaan 37-43 Pampuslaan 45 Pampuslaan 118-194 Pampuslaan 118-194

Adres: Pampuslaan 27-43
Architect: Köther Salman Koedijk architecten
Bouwjaar: 2008
Opdracht: De Principaal

Het bouwblok aan de Franz Zieglerstraat ligt ingesloten tussen de Krijn Taconiskade en de Pampuslaan en wordt in het midden gedeeld door de Mata Harihof. Aan de Krijn Taconiskade is het havenkwartier, de binnenhaven met caf&eacte;’s en terrassen. De gevel bestaat hier uit vier panden die afwisselend een woon- en een werkfunctie hebben. De woonpanden bestaan uit een mix van koop- en huurwoningen. Aan de Pampuslaan is een appartementencomplex neergezet met sociale huur- en middeldure koopappartementen. Aan de Franz Zieglerstraat en de Mata Harihof zijn voornamelijk eengezinshuizen in de sociale huursector gerealiseerd.

Meer lezen:
Bakers architecten
Deijne, van, Toon
Driessen, Hil
Haveneiland
IJburg
Köther Salman Koedijk architecten
LIAG architecten
Thisisjane
VVKH-architecten

Voor het laatst bewerkt: